pátek 28. září 2012

Jíst ryby pořád dokážou asi jen eskymáci a tučnáci, ale konzumace
rybího masa alespoň 1x týdně může pozitivně ovlivnit
Vaše zdraví. V dnešní době se v médiích i ve výzkumu čím dál
více přetřásá význam omega3 a omega6 polynenasycených
mastných kyselin (PMK) zejména pro prevenci kardiovaskulárních
chorob. Pokud bychom hledali přirozený zdroj těchto
prospěšných látek dojdeme k jednoznačnému závěru – rybí
maso. Přirozený a dobře stravitelný zdroj. Obecně platí že
obsah PMK je vyšší u mořských ryb, nicméně mezi ryby s jejich
nejvyšším obsahem patří např. losos a pstruh. V dnešní době
se řeší i vylepšení kapřího masa (tzv. omega3 kapr krmený
speciálním krmivem), který má vyšší obsah PMK než „obvyklý“
kapr, nicméně i tento „upravený kapr“ dosahuje jenom zlomku
přirozeného obsahu omega3 a omega6 PMK v mase pstruha.
Při nákupu ryb je třeba zvážit i fakt jak dlouhá doba uplynula
od jejího zabití a jestli je zmražená – PMK totiž snadno oxidují
a touto degradací ztrácí své účinky v regulaci cholesterolu.

Žádné komentáře:

Okomentovat