pátek 28. září 2012

AQUAKULTURA V ČR

zdroj: http://www.pstruharstvi.cz/chov-ryb

- nejvíce se ve sladkých vodách chová pstruh duhový
- dále:  pstruh obecný (f. potoční), siven americký, siven arktický a jejich kříženc, jeseter
- V našem chovu se budeme snažit co nejvíce využívat naší líheň abychom všechny naše oploutvené plavce znali už od jikry a jejich „raného dětství“  (to je hezké, ne :-) ? )
- Cíl = produkovat celoročně kvalitní a chutnou rybu a zároveň co nejméně zatěžovat životní prostředí.

 

OD JIKER AŽ NA TALÍŘ:

1. Líheň

- recirkulace vody
- inkubace jiker -> žlaby k rozkrmení-> kruhové nádrže -> recirkulační systém
















a) inkubace jiker













b) žlaby k rozkrmení









c) kruhové nádrže




2. Recirkulace


- odchov ryb
- poměrně malé množství dopouštěné čerstvé vody
- biofiltrace na plovoucím a potopeném biofiltru
- efektivní využítí vody a zároveň výrazné omezení zatěžování životního prostředí
- kaly ze systému jsou jímány v sedimentační nádrži a dají se dále používat jako hnojivo




cirkulační systém
-objem ~ 1000m3
-maximální kapacita ~ 50 tun ryb
-spočítaná produkce (asi roční) ~ 100tun ryb

Systém zakrytý halou = zlepšení kvality chovu:
-ošetřetřování kyslíkem a vytápěním
-snížení nákladů na energie
-eliminace poklesu produkce v zimě
-zabránění toxyckace vody díky zmněně venkovní teploty na jaře a na podzim (toxické dusitany a amoniaky)
























plovoucí biofiltr













potopný biofiltr





3. Průtočný žlab
- dokrmení ryb

- dlouhý 50m




























krmení - dotykové krmítko





4. Vysádkování

aby rybí maso nebylo cítit rybinou, musí se ryby důkladně vysádkovat
- průtočná čistá voda
-v této fázy už se ryby nekrmí

5. Zpracování ryb
- ryby jsou kvalitně a hlavně okamžitě zpracovány (bez nutnosti další přepravy)
- ryby jsou dodávány přímo zákazníkům




 










Žádné komentáře:

Okomentovat